header-1280x305

10 top savjeta za vožnju kombija

Pomisao na vožnju kombija po prvi put može biti prilično uznemirujuća - ali vjerujte nam, zapravo je puno lakše nego što mislite.

Većina modernih kombija slična je običnim cestovnim automobilima, sve do značajki kao što su ABS kočnice, sustavi kontrole stabilnosti, zračni jastuci na upravljaču i zvučni sustavi. Ipak, svakako se isplati biti spreman.

Zato smo sastavili 10 najboljih savjeta za vožnju kombija - tako da možete voziti bend na svirku / konačno se odlučiti na čišćenje potkrovlja / sa samopouzdanjem krenuti na put!

1. Istražite put i znajte kako doći od točke A do točke B!

Planiranje i priprema ključni su kada je u pitanju prva vožnja kombija. Prije nego što krenete, provjerite znate li svoju rutu - i alternativnu rutu - predloženu na satelitskoj navigaciji. Vožnja nepoznatim cestama ili skretanje s pravog puta može značajno utjecati na razinu stresa i samim time na vašu sigurnost - stoga provjerite znate li kako doći od točke od A do točke B!

2. Savladajte mijenjanje brzina

Razumno je provesti neko vrijeme proučavajući kontrolnu ploču i mjenjač kako biste se navikli prije nego što krenete. Većina kombija ima šest stupnjeva prijenosa za razliku od automobila koji uglavnom imaju standardni sustav s pet stupnjeva prijenosa.

3. Pazite na brzinu!

Tijekom vožnje uvijek skenirajte cestu ispred sebe kako biste uočili opasnosti i prepreke te prilagodite brzinu uvjetima na cesti. Zapamtite da vožnja nije utrka – stoga održavajte primjerenu brzinu i ostavite više prostora za kočenje nego što biste to učinili u automobilu.

4. Pazite na krov!

Najveći kombiji mogu biti previsoki za najniže mostove i druge prepreke ispod kojih trebate proći.

Pripazite stoga pri ulasku na parkirališta i višekatna parkirališta! Ne želiš ostati bez krova...

5. Budite oprezni pri skretanju

Širina također može biti problem za veće klase kombija. Što je kombi veći, to više prostora trebate ostaviti dok skrećete ili nešto zaobilazite. Zapamtite, vozilo je duže nego što ste navikli kod automobila! S druge strane, najvažnije je fokusirati se na ono ispred sebe. Ako ste u nedoumici, jako usporite kako biste procijenili bilo kakve prepreke i kako ne biste ugrozili sebe ili druge sudionike u prometu.

6. Uzmite u obzir vremenske uvjete!

Važno je uzeti u obzir vremenske uvjete prilikom vožnje kombija. Kombiji se ponašaju kao i automobili pri lošem vremenu. Savjetujemo manju brzinu i održavanje većeg razmaka od vozila ispred sebe. Uz to, vrlo jaki vjetrovi mogu biti opasni pri vožnji kombija - pogotovo ako vozite prazan kombi.

Najbolji savjet za vožnju po vjetrovitom vremenu je lagano usporiti, koncentrirati se na cestu i držati sigurnu udaljenost od ostalih vozila.

7. Vožnja kombija s punim teretnim prostorom? Pazite na brzinu!

Morate biti svjesni razlike između vožnje praznog i potpuno napunjenog kombija. Veliki skladišni prostor i nosivost znače da kombi može prevoziti vrlo teška opterećenja. To čini značajnu razliku u svim aspektima performansi, od ubrzanja do kočenja i rukovanja. Ukratko, budite oprezni, pazite na brzinu i ostavite još veći razmak i prostor za kočenje prilikom vožnje kombija s punim teretnim prostorom.

8. Natovarite kombi sigurno i ravnomjerno

Preopterećen ili djelomično napunjen kombi može biti opasan. Stoga imajte na umu maksimalnu nosivost kombija i provjerite jesu li svi predmeti i materijali sigurno utovareni i ravnomjerno raspoređeni kako bi bili sigurniji i smanjila se potencijalna šteta.

Rasuti materijali mogu predstavljati ozbiljnu opasnost. Također, što su predmeti položeni na višim položajima, to je vjerojatnije da će biti nestabilniji, kao i da će se oštetiti.

9. Pazite na prostor iza Vas i na mrtve kutove

Vidljivost prema nazad još je jedna razlika između kombija i automobila.

Kod većine kombija čelične ploče zamjenjuju stražnja bočna stakla. Stoga budite svjesni mrtvih kutova.

Veći kombiji imaju i ograničenu vidljivost prostora iza kombija zahvaljujući izostavljanju središnjeg retrovizora. Stoga se morate osloniti na par bočnih velikih retrovizora. Zapamtite, što je kombi veći, to je vjerojatnije da automobili i druga mala vozila koja se nalaze pored ili iza mogu biti djelomično ili potpuno zaklonjena.

10. Povedite prijatelja – može biti od velike pomoći pri parkiranju!

Parkiranje kombija može biti vrlo izazovno. Što je kombi veći, to je veća razlika u odnosu na parkiranje osobnog automobila i samim time potrebno je više prilagodbe. Kada je u pitanju parkiranje manjih kombija, nema velike razlike u odnosu na parkiranje automobila. Veći kombiji zahtijevaju više snalažljivosti i prakse.

Imati suvozača pri ruci može biti od velike pomoći. Suvozač može izaći iz kombija i pomoći Vam da se lakše i sigurnije uparkirate unutar parkirnih oznaka.

Ako se vozite sami, nemojte žuriti, jednostavno idite malo po malo. Ukoliko prometni uvjeti to dopuštaju, dobra metoda je potpuno zaustaviti kombi, izaći iz vozila i procijeniti prostor. Na taj način ćete dobit najbolji dojam i razumjeti odnos raspoloživog prostora i onoga što možete vidjeti u retrovizorima. Ako ste u nedoumici, uvijek se možete zaustaviti, izaći iz vozila i ponovno procijeniti situaciju, opet naravno vodeći računa o prometnim uvjetima. Također, ako je parking zauzet, ne dopustite drugim vozilima da Vas požuruju. Odvojite si vremena i nemojte se sramiti stati pa ponovno pokušati ako niste sigurni da se kombi kreće u dobrom smjeru. Bolje je pretrpjeti nekoliko nestrpljivih sudionika u prometu nego udariti u nešto!

couple-newsletter2
Zatražite Newsletter!