rain-tips-1280x305

6+1 savjet za vožnju mokrom cestom

Kišni dani mogu uzrokovati probleme vozačima.

Podsjećamo Vas na nekoliko jednostavnih savjeta koje biste trebali slijediti za mirnu i sigurnu vožnju.

Usporite

Najbolji način da izbjegnete klizanje uzrokovano vodom, prljavštinom, uljem itd. je usporiti. Vožnja manjom brzinom omogućuje gumama veći kontakt s cestom, što dovodi do boljeg prianjanja.


Držite sigurnosni razmak od automobila ispred Vas

Vožnja po kiši zahtijeva pažljivo korištenje svih glavnih kontrolnih točaka - upravljača, kvačila, kočnice i gasa - kao i veći sigurnosni razmak od vozila ispred, zbog potencijalnih pogrešaka i hitnih reakcija. Put kočenja na mokroj površini je 3 puta duži nego na suhoj površini. Zato biste trebali držati veći razmak između Vašeg automobila i vozila ispred nego u suhim uvjetima.


Pripremite se za vožnju

Pri kretanju na kišno putovanje, velika je šansa da ćete imati mokre cipele. Ukoliko je potplat Vaših cipela mokar, može se dogoditi da Vam se kliže po papučicama. Kako biste to spriječili, obrišite potplat cipela o pod automobila prije pokretanja motora.
Redovito, a pogotovo za vrijeme kišnih dana, provjerite rade li na automobilu prednja svjetla, stražnja svjetla, kočiona svjetla i pokazivači smjera ispravno.
Također, morate biti sigurni da su brisači u funkciji i da su gumice kojima brišu stakla u dobrom stanju.


Držite kontrolu nad vozilom

Ako automobil prokliže, nemojte kočiti naglo ili uzastopno ako imate ABS sustav. Primijenite snažan, ujednačen pritisak na kočnice i ne radite nagle pokrete volanom, već vozite, ukoliko okolnosti dopuštaju, u smjeru proklizavanja.


Ako je kiša vrlo jaka, stanite!

Jaka kiša može preopteretiti brisače, ostavljajući vodeni film koji pokriva vjetrobransko staklo. Kada je vidljivost toliko ograničena da rubovi ceste ili drugih automobila nisu vidljivi sa sigurne udaljenosti, vrijeme je da se sklonite s ceste i pričekate dok kiša ne prestane.
Najbolje je zaustaviti se na parkiralištu ili nekom drugom zaštićenom području. Ako Vam je cesta jedina opcija, vozite što dalje možete i pričekajte da oluja prođe. Držite upaljena prednja svjetla i po potrebi uključite sva četiri pokazivača kako biste upozorili druge vozače.


Redovito provjeravajte gume

Uvijek provjerite gume prije izlaska na cestu. Obavezno napravite sljedeće provjere:
Pobrinite se da su gume pravilno napumpane. Ispravan tlak zraka za gume određuje proizvođač vozila, a službena tablica uobičajeno se može pronaći na okviru vrata vozila, u korisničkom priručniku vozila ili kod otvora za točenje goriva. Broj na bočnoj strani gume nije preporučeni tlak zraka - to je maksimalni tlak zraka gume. Trebali biste provjeriti tlak zraka u gumi barem jednom mjesečno.
Osim tog, druga jako važna stavka je provjeriti dubinu gaznog sloja guma, odnosno takozvanih ripni. Postoji spravica za mjerenje njihove dubine. Normalna dubina gaznoga sloja pomaže Vam da izbjegnete proklizavanje i klizanje po vodi.

Pokušajte izbjeći klizanje po vodi

Klizanje po vodi događa se kada je kišnica jača nego što ju može ukloniti težina vašeg automobila. Pritisak vode uzrokuje klizanje vašeg vozila na tankom sloju vode koji se nakuplja između guma i ceste. U tom trenutku Vaš automobil može potpuno izgubiti kontakt s cestom, riskirajući proklizavanje ili izlaženje izvan prometne trake ili čak slijetanje izvan ceste.

Da biste izbjegli klizanje po vodi, osigurajte preporučen tlak zraka u gumama, dobar gazni sloj na gumama i zamijenite ih po potrebi. Usporite kada je cesta mokra i klonite se rupa napunjenih vodom.

Pokušajte slijediti tragove vozila ispred.

Ako se nađete u klizanju, nemojte kočiti ili naglo skretati. To bi moglo dovesti do proklizavanja Vašeg automobila. Pustite gas dok automobil ne uspori i dok ne uspostavite bolji kontakt s cestom.

Ako trebate kočiti, učinite to nježno laganim ponavljajućim pokretima. Ako Vaš automobil ima ABS, onda normalno kočite, računalo automobila će simulirati ponavljajuće kretanje kad god je to potrebno.

Saznajte više Zatvori
couple-newsletter2
Zatražite Newsletter!