Fuel-efficient-driving-tips-1280x305

7+1 savjet za štedljivu vožnju

Uz sve veće cijene goriva, sve više vozača traži načine da smanje svoje mjesečne troškove goriva. Vožnja s učinkovitom potrošnjom goriva ne samo da smanjuje onečišćenje okoliša, već i potrošnju goriva. U isto vrijeme možete putovati ugodnije, a vozilo postiže bolje performanse. Pročitajte Hertz savjete za štedljivu vožnju, koja će biti dobra i za vaš džep i za naš planet!

 1. Izbjegavajte nagle promjene brzine

  Vožnja ujednačenom brzinom i izbjegavanje naglog kočenja i brzog ubrzavanja koji povećavaju potrošnju goriva prvi je korak prema vožnji s učinkovitom potrošnjom goriva. Na dugim putovanjima uključite tempomat svog automobila kako biste uštedjeli gorivo održavanjem stabilne brzine. Održavanje maximalne razlike od 12 km/h može smanjiti potrošnju goriva do 23%.

 2. Isključite motor kad se zaustavljate na duže vrijeme

  Kad god trebate stati dulje od 60 sekundi, ugasite motor! Iako motor zaustavljenog automobila radi u leru, pa troši manje goriva, kada je ugašen štedi još više goriva. Još jedan praktičan savjet je da ne stavljate neutralni stupanj prijenosa na nizbrdicama. To je "mit", a ne "tajna" za uštedu goriva, budući da povećava potrošnju goriva, umjesto da je smanjuje, jer motor nastavlja raditi bez "motorne kočnice" koja bi mogla biti potrebna. Stoga uvijek koristite svoju brzinu dok vozite.

 3. Koristite kočenje motorom

  Kad god je to moguće, pokušajte stati maknuvši nogu s papučice gasa kako biste iskoristili protupritisak koji mjenjač stavlja na motor, prije nego što pritisnete kočnice. Prebacite u niži stupanj prijenosa i motor će usporiti automobil. Ova tehnika je posebno korisna kada se približavate kružnom toku ili crvenom svjetlu.

 4. Klima ili otvoreni prozori

  Klimatizacija je jedan od elemenata koji troši najviše goriva, između 4% i 10% prema Međunarodnoj agenciji za energiju (IEA). Međutim, otvaranje prozora također pridonosi povećanju potrošnje goriva, jer zrak koji ulazi u automobil stvara aerodinamički otpor koji usporava i otežava rad motora. Za putovanja s uštedom goriva preporučuje se korištenje unutarnjeg ventilacijskog sustava automobila s isključenom klimom, naravno pod uvjetom da vremenske prilike to dopuštaju.


 5. Tlak u gumama

  Održavajte gume vašeg automobila napuhane na odgovarajuću razinu kako biste poboljšali potrošnju goriva za prosječno 0,6% - 3%. Ako su gume premalo napuhane, vaša potrošnja goriva se povećava. Kako biste potvrdili da gume imaju odgovarajući tlak, provjerite podatke na vozačevim vratima ili u priručniku za upotrebu automobila. Čak i 1 psi manji tlak u odnosu na preporučeni, utječe na učinkovitost goriva i smanjuje je do 3%. Stoga se preporučuje provjera tlaka u gumama jednom tjedno ili pri svakom točenju goriva.


 6. Vozite što manje tereta

  Uklonite krovne nosače automobila kada se ne koriste, jer oni rezultiraju povećanim aerodinamičkim otporom i time povećanom potrošnjom goriva. Uklonite nepotreban teret iz vozila, poput lanaca za snijeg tijekom ljetnih mjeseci. Za svakih 45 kg tereta, učinkovitost goriva može se smanjiti za 1-2%. Što je teret manji, to je manja potrošnja goriva.


 7. Rad motora

  Prljav motor automobila povećava potrošnju goriva. Istrošene svjećice benzinskog motora ili prljavi filtar zraka motora mogu povećati potrošnju goriva do 5%. I to je razlog više da se pridržavate redovnog rasporeda servisiranja prema preporuci proizvođača. Koristite motorno ulje koje preporučuje proizvođač, jer može povećati učinkovitost goriva za 1-2%. Korištenje maziva više kvalitete također pomaže učinkovitosti goriva.

 

Poseban savjet: Odaberite električnu mobilnost

Elektromobilnost je najkonkretnija promjena koju možete učiniti prema učinkovitoj vožnji! Na temelju važeće tarifne politike za benzin i struju, procjenjuje se da godišnja zarada vozača koji je "prešao" na zelenu tehnologiju može doseći i do 28%. Osim toga, moguće je besplatno napuniti električni automobil na parkiralištima s besplatnim pristupom javnim punjačima ili u posjetu hotelu, restoranu ili trgovačkom lancu.

 

Prednosti električne mobilnosti

 • Ne proizvodi nikakve zagađivače.
 • Dugoročno uzrokuje minimalno onečišćenje, pod uvjetom da koristi električnu energiju proizvedenu iz obnovljivih izvora energije.
 • Smanjuje ovisnost o nafti, a time i godišnju potrošnju goriva do 28%.
 • Potpuno je nečujan i stoga pridonosi smanjenju gradskog zagađenja bukom.
 • Ima niske troškove održavanja, jer električni motor obično ima samo pet pokretnih dijelova, u usporedbi s tisuću ili više pokretnih dijelova motora s unutarnjim izgaranjem.
Saznajte više Zatvori
couple-newsletter2
Zatražite Newsletter!