children-safety-1280x305

Savjeti za sigurnu vožnju djece u automobilu

1. Uvijek na stražnjem sjedalu

Djeca (do 13 godina ili do 150 cm visoka) uvijek moraju sjediti na stražnjem sjedalu u posebnim dječjim sjedalicama i vezana sigurnosnim pojasom. To može smanjiti broj smrtnih slučajeva za 70%, a ozljede u prometnim nesrećama za 67%. Uvijek imajte na umu da je prednje sjedalo najopasnije za djecu, a otvaranje zračnog jastuka može uzrokovati ozbiljne ozljede ili ubiti dijete, čak i u slučaju nesreće pri malim brzinama.

2. Sigurnosna sjedalica za djecu

Koristite odgovarajuću dječju sjedalicu, prilagođenu dobi i težini djeteta. Sjedalica mora imati definiranu oznaku na pakiranju. Nosiljka za bebe ne zamjenjuje dječju sjedalicu.

3. Postavljanje dječjeg sjedala

Dječju sjedalicu postavite pravilno na stražnje sjedalo. Izbjegavajte stavljanje dječje sjedalice na sjedalo s aktivnim zračnim jastukom. U slučaju sudara, zračni jastuk može uzrokovati ozljede ili smrt djeteta.

4. Ne držite dijete u naručju ili na koljenima!

Nemojte držati dijete na koljenima ili u naručju niti na trenutak, čak i ako sjedite na stražnjem sjedalu. Prema istraživanjima, u slučajevima kada je dijete bilo u nečijem naručju, a ne u dječjoj sjedalici, postojala je visoka stopa smrtnosti, jer je djelovalo kao "zaštitni štit" onoga tko ga drži.

5. Nikada dvoje djece ne smije dijeliti isti sigurnosni pojas.

Uvijek koristite odvojene sigurnosne pojaseve za svako dijete. Korištenje zajedničkog sigurnosnog pojasa za više od 1 djeteta poništava upotrebljivost sigurnosnog pojasa i povećava rizik u slučaju nesreće.

6. Udaljenost putovanja nije bitna

Osigurajte djecu u dječjim sjedalicama čak i na najkraćim udaljenostima. 75% nesreća sa smrtnim ishodom događa se u gradu.

7. Budite uzor!

Osobno koristite pojas. Biti uzor je najbolje obrazovanje.

8. Provjerite jesu li vrata zaključana

Napravite odgovarajuću provjeru jesu li vrata zaključana i mogu li se otvoriti samo izvana. Značajan postotak djece smrtno je stradao ispadanjem iz automobila tijekom igre na stražnjem sjedalu.

9. Kreativne aktivnosti

Držite pod nadzorom njihovo kretanje na stražnjem sjedalu. Ne dopuštajte im otvaranje prozora i pružanje ruke ili glave kroz prozor, čak niti kada automobil stoji na mjestu. Pobrinite se da imate neke prigodne i kreativne igračke za djecu u automobilu (meke igračke, male bajke).

10. Ne ostavljajte ih  same u automobilu!

Izloženost automobila sunčevoj svjetlosti, čak i tijekom dana s blagim temperaturama, može uzrokovati toplinski udar, jer su dojenčad i djeca osjetljiviji na porast temperature. Zbog vrućine gube više vode i njihova tjelesna temperatura brže raste, što njihovo zdravlje i život dovodi u opasnost. Ni u kojoj situaciji, ne ostavljajte ih same u automobilima.

couple-newsletter2
Zatražite Newsletter!