summer-tips-1280x305

Pripremite automobil za ljeto!

Ljeto je stiglo, temperature su porasle i pripreme za ljetne praznike već su počele. Međutim, postoji nešto vrlo važno što ne smijete zaboraviti prije ljetnog putovanja. Kako biste izbjegli neugodna iznenađenja i kako bi automobil što bolje podnio teške ljetne uvjete potrebno je pravilno ga pripremiti za najtoplije dane u godini. Za bezbrižno ljeto svakako provjerite sljedeće:

PREKONTROLIRAJTE MOTORNO ULJE I KOČIONU TEKUĆINU

Iznimno je važno da je motorno ulje na odgovarajućoj razini kako bi motor bio pravilno podmazan. Da biste provjerili razinu ulja, slijedite postupak u nastavku: Osigurajte da se automobil nalazi na ravnoj podlozi, bez nagiba. Ako ste se neposredno prije vozili automobilom, pričekajte pola sata prije nego krenete u ovu provjeru. Bez pokretanja motora, izvadite indikator ulja, obrišite ga i vratite na svoje mjesto. Izvadite ga ponovno i pogledajte razinu ulja. Odgovarajuća razina ulja je malo ispod maximuma odnosno barem negdje od sredine prema maximumu. Ukoliko je potrebno doliti ulje, trebali biste koristiti isto ulje koje je već u automobilu (korisno je uvijek za rezervu imati 1 litru u prtljažniku).

Slijedite sličan postupak za kočionu tekućine. Ako je pristup spremniku otežan, posjetite automehaničara kako biste izbjegli moguća oštećenja.

 

PROVJERITE RAZINU ANTIFRIZA

Uz uvjet da je motor hladan, provjerite količinu antifriza u odgovarajućem spremniku. Spremnik treba biti pun, međutim važno je paziti da količina antifriza ne prelazi  oznaku maximuma na spremniku jer može doći do pritiska na sustav i daljnjih oštećenja.

Dodatno, vizualno pregledajte remen alternatora i pumpu za vodu.

 

PROVJERITE TLAKOVE U GUMAMA

Tlak u gumama potrebno je provjeriti tlakomjerom. Ukoliko ga nemate, posjetite najbližu automehaničarsku radionicu ili benzinsku postaju. Uvijek provjerite da su tlakovi u gumama u skladu s propisanim tlakovima od strane proizvođača vozila, a koji su navedeni u službenoj tablici (osim u priručniku vozila, naljepnica s ispravnim tlakovima u gumama nalazi se na vozačevim vratima ili kod otvora za točenje goriva). Ne zaboravite da s niskim tlakom u gumama imate veću potrošnju goriva, dok s visokim tlakom nemate dobru stabilnost, niti dobre performanse kočenja.

Provjerite gazište guma i ako su istrošene, pokušajte ih zamijeniti novima u najkraćem mogućem roku. Isto vrijedi i za rezervnu gumu za hitne slučajeve, ne zaboravite provjeriti je li pribor za zamjenu gume ispravan.

 

PROVJERITE BRISAČE VJETROBRANSKOG STAKLA I TEKUĆINU ZA PRANJE

Preporučuje se zamjena brisača svakih 6 mjeseci. Također, svakako nadopunite ljetnu tekućinu za pranje stakala koja će Vam pomoći ukloniti mrlje od insekata.

 

PREKONTROLIRAJTE SVJETILJKE I VISINU SVJETILJKI

Provjerite rade li sva unutarnja i vanjska svjetla Vašeg automobila ispravno. To uključuje prednja svjetla, stražnja svjetla, prednje i stražnje pokazivače smjera, alarme i svjetla kočnica. Također, imajte u automobilu rezervne lampice za prednja svjetla.

 

ODRŽAVAJTE KLIMA UREĐAJ (A/C)

Prema uputama većine proizvođača, klimatizacijski sustav automobila treba održavati jednom godišnje. Punjenje klima uređaja freonom, iako nije uvijek potrebno, treba obaviti kako bi klima uređaj radio ispravno odnosno radio što bolje.

Ukoliko klima uređaj nema potrebnu količinu freona u motornom prostoru, koju je proizvođač naveo u priručniku, zrak koji će izaći iz mlaznica neće biti dovoljno hladan pa će klima uređaj kako bi to postigao morati raditi više, uz povećanje potrošnje, ali i lišenje motora snage.

Uz freon, gotovo svake godine potrebno je zamijeniti i filter kabine (odnosno peludni filter) kako bi čistio vanjski zrak koji ulazi u kabinu. Ukoliko se filter ne mijenja dugo vremena, tada ćete udisati mikroorganizme što nikako nije poželjno. Osim toga, ako primijetite neobične zvukove i mirise, požurite kod automehaničara.

 

PROVJERITE AKUMULATOR

Prije zime, provjerite stanje akumulatora u servisu. Također, dobro je imati sa sobom takozvane "kleme", što će biti korisno u slučaju da se akumulator isprazni, a morate pokrenuti motor.

Saznajte više Zatvori
couple-newsletter2
Zatražite Newsletter!